Stichting Onderzoek Gezondheid Border Collies


Home English Melding Stichting Epilepsie Contact

Het probleem

Bij de Border Collie komt helaas epilepsie voor. De schatting is dat ongeveer 3 tot 5 % van de honden ergens in hun eerste levensjaren epilepsie ontwikkeld. Bij sommige honden is epilepsie goed te behandelen, maar helaas niet altijd. De mortaliteit van honden die tussen hun eerste en tweede levensjaar epilepsie ontwikkelen sterft 50% binnen een jaar. Slechts enkele procenten van de honden blijven na medicatie aanvalsvrij.


Sterker nog, bij ongeveer 50% van de honden is er zogenaamde therapie resistentie en hebben de honden meerdere verschillende anti-epileptica nodig. Bijna alle Border collies clusteren wat ervoor zorgt dat epilepsie bij de Border Collie een voor de eigenaar leven ontwrichtende aandoening is.

Het kunnen voorkomen van de epilepsie is dus erg belangrijk. En alleen door foktechnische maatregelen kunnen we trachten de frequentie van de aandoening terug te dringen. Echter heeft het uitsluiten van alle honden die mogelijk dragers van epilepsie zijn forse consequenties voor de totale populatie…


Zolang een DNA test ontbreekt kan alleen onderzoek  informatie geven over het mogelijke risico dat met het fokken met bepaalde honden en of lijnen gelopen wordt.

Daarbij is informatie van alleen Nederlandse Border Collies ontoereikend. Honden worden ook voor het fokken gebruikt over de landgrenzen heen, Nederlandse honden in het buitenland en buitenlandse honden in Nederland..

Daarom is op initiatief van de Border Collie Club Nederland een stichting opgericht die tot doel heeft zoveel mogelijk informatie te verzamelen dat dit bruikbaar is om goed inzicht te verkrijgen.