Stichting Onderzoek Gezondheid Border Collies


Home English Melding Stichting Epilepsie Contact

Epilepsie is een onderwerp dat velen bezighoudt.

Zolang er geen DNA test is kan alleen door onderzoek van gemelde epilepsie gevallen getracht worden om inzicht te krijgen welke honden of combinaties van honden een vergroot risico geven.

Er is  een aantal gevallen van epilepsie gemeld bij de Border Collie Club Nederland.

Hoewel BCCN al jaren aktief is om een bijdrage te leveren in de strijd tegen epilepsie  zijn er beperkingen.

In een gesprek met Dr. Paul Mandigers is gebleken dat er bij hem meer meldingen zijn dan bij BCCN. In het kader van de wet AVG is uitwisseling niet zomaar mogelijk.

BCCN registreert alleen meldingen van leden.

Er is een gemis aan een centraal meldpunt , er zijn zelfs meldingen op buitenlandse websites met betrekking tot epilepsie meldingen van Nederlandse Border Collies.

Het leek daarom logisch dat er een centraal meldpunt zou komen waarbij iedereen een melding kan doen. Daarom is  door BCCN het initiatief genomen om een stichting op te richten en daarmee ook een centraal meldpunt te creeren.

Een stichting omdat deze onafhankelijk is van de BCCN zodat iedereen een melding kan doen. Op deze wijze kan er beter inzicht worden gekregen.

Omdat het geen specifiek Nederlands probleem is kunnen ook niet Nederlanders een melding doen en dit is erg belangrijk omdat honden internationaal worden gebruikt om te fokken.

De meldingen kunnen vertrouwelijk worden gedaan indien men dat wenst.

Naast het verzamelen van meldingen is het bijzonder belangrijk dat het onderzoek naar de oorzaak van epilepsie en het ontwikkelen van een DNA test wordt uitgebreid.

Hiervoor is natuurlijk geld nodig.

U kunt hiervoor een bijdrage doen op de rekening van de de vrienden dierengeneeskunde https://doneren.vriendendiergeneeskunde.nl/project/border-collie

De bijdragen die door de stichting worden ontvangen zullen ten goede komen aan het onderzoek van Dr. Paul Mandigers

Melding kunt u doen via meldpuntepilepsiebordercollie.nl